Sivua on viimeksi muokattu 17. kesäkuuta 2014 kello 16.37

Liam Neeson

Liam Neeson
Liam Neeson vuonna 2012.
Liam Neeson vuonna 2012.
Syntymäaika 7. kesäkuuta 1952 (ikä 62)
Syntymäpaikka Yhdistyneen kuningaskunnan lippu Ballymena, Pohjois-Irlanti
Oikea nimi William John Neeson
Puoliso Natasha Richardson (1994–2009)
Merkittävät roolit Likainen Harry ja murhapooli
Schindlerin lista
Tähtien sota: Episodi I – Pimeä uhka
Gangs of New York
Batman Begins
Taken
Aiheesta muualla
IMDb
Elonet
Ehdokkuudet

Oscar (1994)
Golden Globe (1994, 1995, 2005)
MTV Movie Awards (2000)
Independent Spirit Awards (2005)
Phoenix Film Critics Society Awards (2004)

William John ”Liam” Neeson, OBE (s. 7. kesäkuuta 1952, Ballymena, Pohjois-Irlanti) on Pohjois-Irlannissa syntynyt irlantilais-yhdysvaltalainen[1] näyttelijä. Hänet tunnetaan muun muassa elokuvista Kurjat (1998), Excalibur – sankarin miekka, Michael Collins, Tähtien sota: Episodi I – Pimeä uhka, Taken, Rakkautta vain sekä Schindlerin lista, josta hän sai parhaan miespääosan Oscar-ehdokkuuden.

Neeson esiintyi elokuvassa Batman Begins ja elokuvaan perustuvassa videopelissä. Neeson tunnetaan myös Narnia-elokuvissa Aslan-leijonan äänenä. Hän on myös antanut äänensä Fallout 3 -peliin, jossa hän esittää pelaajan isää.

Neeson on näytellyt myös useissa televisiosarjoissa. Suomessa on nähty Neesonin vierailu Simpsoneissa jaksossa Isä, poika ja pyhä henki sekä Miami Vicen jaksossa Vaarallinen suhde vuodelta 1986.

Neeson oli naimisissa näyttelijä Natasha Richardsonin kanssa. Heillä on kaksi lasta, Michael Antonio (s. 1995) ja Daniel Jack (s. 1997). Richardson kuoli 19. maaliskuuta 2009 lasketteluonnettomuudessa saamiinsa vammoihin[2][3].

FilmografiaMuokkaa

Elokuvat
Vuosi Suomenkielinen nimi Alkuperäinen nimi Rooli
1978 Christiana Christiana Greatheart
Pilgrim’s Progress Pilgrim’s Progress Pilgrim
1981 Nailed Nailed nuori katolilainen
Excalibur – sankarin miekka Merlin and the Sword Gawain
1983 Krull ja näkymätön vihollinen Krull Kegan
1984 Bounty – kapina laivalla Bounty Charles Churchill
1985 The Innocent The Innocent John Carns
Suojelija Lamb Michael Lamb
1986 Linnake The Mission Fielding
Duetto yhdelle Duet for One Totter
1987 Viimeinen palvelus A Prayer for the Dying Liam Docherty
Epäilty Suspect Carl Wayne Anderson
1988 Rokkikesä Satisfaction Martin Falcon
Likainen Harry ja murhapooli The Dead Pool Peter Swan
Intohimon hinta The Good Mother Leo
Haamuhotelli High Spirits Martin Brogan
1989 Veriveljet Next of Kin Briar Gates
1990 Darkman Darkman Peyton Westlake
The Big Man The Big Man Danny Scoular
1991 Epäilyksen alla Under Suspicion Franze-Otto Dietrich
1992 Valo yössä Shining Through Mikey
Miehiä ja vaimoja Husbands and Wives Michael Gates
Uskonpuute Leap of Faith Will Braverman
1993 Ethan Frome Ethan Frome Ethan Frome
Rahajahti Ruby Cairo Fergus Lamb
Schindlerin lista Schindler’s List Oskar Schindler
1994 Nell Nell Jerome Lovell
1995 Rob Roy Rob Roy Rob Roy
1996 Painajainen keskellä päivää Before and After Ben Ryan
Michael Collins Michael Collins Michael Collins
1998 Kurjat Les Misérables Jean Valjean
1999 Tähtien sota: Episodi I – Pimeä uhka Star Wars Episode I: The Phantom Menace Qui-Gon Jinn
The Haunting – paholaistalo The Haunting David Marrow
2000 Gun Shy Gun Shy Charles ”Charlie” Mayeaux
2002 K-19 – The Widowmaker K-19: The Widowmaker Mikhail Polenin
Gangs of New York Gangs of New York Vallon
2003 Rakkautta vain Love Actually Daniel
2004 Kinsey Kinsey Alfred Kinsey
2005 Kingdom of Heaven – Taivas maan päällä Kingdom of Heaven Godfrey de Ibelin
Batman Begins Batman Begins Henri Ducard/Ra’s al Ghul
Aamiainen Plutolla Breakfast on Pluto Liam
Narnian tarinat: Velho ja leijona The Chronicles of Narnia: The Lion, the Witch and the Wardrobe Aslan (äänirooli)
2006 Seraphim Falls Seraphim Falls Carver
2008 Taken Taken Bryan Mills
Narnian tarinat: Prinssi Kaspian The Chronicles of Narnia: Prince Caspian Aslan (äänirooli)
Ponyo rantakalliolla Ponyo Fujimoto (äänirooli englanninkielisessä versiossa)
The Other Man The Other Man Peter
2009 Five Minutes of Heaven Five Minutes of Heaven Alistair Little
Chloe Chloe David Stewart
After.Life After.Life Eliot Deacon
2010 Titaanien taistelu Clash of the Titans Zeus
The A-Team The A-Team Hannibal
The Next Three Days The Next Three Days Damon Pennington
Narnian tarinat: Kaspianin matka maailman ääriin The Chronicles of Narnia: The Voyage of the Dawn Treader Aslan (äänirooli)
2011 Unknown Unknown Martin Harris
The Grey – Suden hetki The Grey John Ottway
2012 Titaanien raivo Wrath of the Titans Zeus
Battleship Battleship Shane
Yön ritarin paluu The Dark Knight Rises Ra’s al Ghul
Taken 2 Taken 2 Bryan Mills
The Gentleman Prizefighter The Gentleman Prizefighter kertoja (äänirooli)
2013 Khumba Khumba Phango (äänirooli)
Third Person Third Person Michael
Anchorman 2: The Legend Continues Anchorman 2: The Legend Continues historiaohjelman isäntä
A Walk Among the Tombstones A Walk Among the Tombstones Matt Scudder
2014 The Nut Job The Nut Job Raccoon (äänirooli)
Lego elokuva The Lego Movie poliisi (äänirooli)
Non-Stop Non-Stop Bill Marks
Miljoona tapaa kuolla lännessä A Million Ways to Die in the West  ?
Run All Night Run All Night  ?
The Prophet The Prophet Mustafa (äänirooli)

LähteetMuokkaa

  1. Whitney, Barbara: Liam Neeson Encyclopædia Britannica Online. 2011. Encyclopædia Britannica. Viitattu 1.9.2011. (englanniksi)
  2. Näyttelijä Natasha Richardson on kuollut YLE Uutiset 18.3.2009
  3. Liam Neesonin Natasha-vaimo menehtyi MTV3 Viihdeuutiset 19.3.2009

Aiheesta muuallaMuokkaa